Fortsæt til indhold
Skal du være en del af Heino Holdet? Læs mere her
En del af Heino Holdet? Læs mere her
Skal du ud og rejse med din cykel?

Skal du ud og rejse med din cykel?

Sommeren er over os, og mange skal rejse i ind- eller udland med deres cykel.

Når du skal have din cykel med på ferie, er der mange ting at tænke over:
- Hvordan skal cyklen transporteres
- Hvordan sikrer du cyklen bedst muligt
- Hvor meget skal du afmontere på din cykel
- Hvilket værktøj skal du bruge og have med
og alt det andet...

Først og fremmest er det vigtigt at skelne mellem kør-selv-bilferie og ferie med fly.

Kører du selv afsted, skal du have en cykelholder der passer til din bil. Der findes groft sagt 3 typer: til montering på taget, til montering på trækkrog og til montering på bagklappen af bilen (hvis der ikke er trækkrog).

Den sikreste af de tre typer er helt sikkert til trækkrog. Her er cyklen bedst fastgjort, og har mindst påvirkning på bilens køreegenskaber.

Når du spænder cyklen fast, er det en god ide at afmontere pedalerne, og lægge et stykke stof mellem cyklens ramme og gribekrogen som holder cyklen fast.

Nogle vil anbefale dig at have en "cykelsok" eller andet cover til cyklen, men det må på det kraftigste frarådes da det vil virke som et sejl. Det giver risiko for at cyklen falder af eller ødelægges, ligesom bilens køreegenskaber påvirkes negativt.

 

Skal du ud og flyve med din cykel kræver det lidt mere forberedelse og arbejde når du kommer frem til dit bestemmelsessted.

Så er det nødvendigt at tage cyklen med som flybagage.

Flyselskaberne kræver, at din cykel pakkes i en papkasse, cykeltransporttaske eller en cykelkuffert, før den kan komme med ombord. Uanset hvilken løsning du vælger, er det bedst at beskytte cyklen ved at skille den ad og pakke den ind.

Vi anbefaler enten cykeltaske eller cykelkuffert, da de beskytter din cykel bedst mod den, til tider, hårde behandling bagagen får i lufthavnene.

Du bør fjerne pedaler, hjul, saddelpind og styr. Du skal bruge et sæt unbrakonøgler og en pedalværktøj til arbejdet (har du skivebremser skal du også have værktøj til at afmontere skiverne, så de ikke bliver bøjet under transport), og glem ikke at tage værktøjet med på rejsen, så du kan samle cyklen igen, når du er kommet frem.

Du bør også tage lidt af luften af dækkene, da forskellen i lufttryk under flyveturen i værste fald kan få slangen til at eksplodere. Nogle flyselskaber kræver, at du gør det, men selv hvis det ikke er tilfældet, er det en god idé, fordi kabinetrykket kan øge dæktrykket for meget.

Her er en huskeliste til hvad du bør gøre:

  • Afmonter hjul og fjern quick release / through axel (så fylder hjulene ikke så meget i kufferten/tasken.
  • Afmonter pedaler.
  • Luk luft ud af dækkene.
  • Afmonter eller løsn sadelpind og saddel. Noter sadelhøjden inden afmontering.
  • Afmonter styr og fastgør det på stellet uden at bukke kabler formeget. 
  • Afmonter bagskifter og pak den ind i bobleplast/stof
  • Pak kranksæt ind i bobleplast/stof
  • Pak forgaffel ind i rørskåle
  • Placer cykel, hjul og løsdele i cykelkufferten. Sørg for at dele ikke rasler mod hinanden og er godt beskyttet mod stød og slag udefra når kufferten er lukket.

Har du ikke lige bobleplast eller rørskåle til rådighed kan du med fordel bruge stof. Det kan være gamle viskestykker eller lagener, som virker både beskyttende og støddæmpende. Du kan også pakke dit tøj i plastikposer og ligge det strategisk placeret rundt om cyklen og løsdele.

PRO Lockring Wrench Kassette aftrækkerTopeak Ratchet Rocket Lite DX værktøjssætTopeak Hybrid Rocket RX - Cykelpumpe med Co2 funktionCo2 16g patron med gevind - 10 stk. Co2-patron til cykelpumpeSpecialized cykelslange 700x20-28c - 48mm presta ventil

 

En sidste ting du skal være opmærksom på, er Co2 patroner. Københavns Lufthavn siger på deres hjemmeside at op til fire er tilladt (https://www.cph.dk/praktisk/bagage/forbudte-genstande-i-bagagen), men det er meget forskelligt hvor mange patroner de forskellige flyselskaber tillader, så tag kontakt til dit selskabs kundeservice for at være helt sikker.

Fandt du ikke lige svar på dit spørgsmål, eller er der opstået nye, er du meget velkommen til at kontakte for flere råd og mere vejledning.

 

Forrige artikel ❄ Cykeltøj - Gode råd til varm vinter beklædning ❄
Næste artikel 8 tips til træning i sommervarmen