Fortsæt til indhold
❄ Cykeltøj - Gode råd til varm vinter beklædning ❄

❄ Cykeltøj - Gode råd til varm vinter beklædning ❄

Når kulden og frosten ligger over landet, kræves der mere af udstyret og ikke mindst cykeltøjet for at gøre cykelturen til en behagelig oplevelse. Spejlblanke veje kan vi ikke gøre så meget ved, men vi kan hjælpe med at sikre, at du ikke fryser og derved får en ordenlig gang træning. 

Vi anbefaler lag-på-lag metoden fordi, det er mest fleksibelt og mest isolerende. Her får du en kort gennemgang af hvad det går ud på. 

 Guide til lag på lag til cykeltræning

Intro. til lag på lag racercykel vinter

Lag-på-lag går i al sin enkelthed ud på, at klæde sig i lag, med hver sin funktion designet til at fungere som netop dette lag. Det er en effektiv måde at anvende beklædning på, når temperaturen falder, og du har brug for at beskytte dig mod vejr og vind, når du skal ud at cykle.

Det er kendetegnet ved, at man ifører sig flere forskellige stykker tøj ovenpå hinanden. Det har flere fordele. Der kan principielt være et stort antal lag, hvis det er rigtigt koldt, men i cykling foreslår vi et 3-lags system. Vi gennemgår de forskellige lag og kommer med forslag til beklædning, der fungerer optimalt.

 Lagene består af:

 • Lag 1 / inderlag / base layer
 • Lag 2/ mellemlag / mid layer
 • Lag 3/ yderlag / shell layer
  

 Lag 1: (Inderlag)Assos vinter inderlag - base layer

Det inderste lags primære funktion er at holde kroppen/huden tør. Trøjen skal derfor fjerne sveden effektivt og sende det til de overliggende lag, således at huden holdes lun og vigtigst af alt tør. Det giver en behagelig følelse og sikrer at fugten på kroppen ikke får lov til at køle kroppen uhensigtsmæssigt ned. 

Trøjen kan være en med korte eller lange ærmer, det er helt op til temperaturen. Inderlaget er derfor også defineret som en effektiv, tætsiddende svedtransporterende trøje med specifikke tekstiler i forskellige områder. 

Gode råd:

 •  Du opnår altid mest komfort med svedundertøj inderst. Det holder kroppen tør og varm. 
 • Bomuldstøj suger fugten og du bliver kold, så brug aldrig dette til cykling 
 • Vælg undertøj til den rette temperatur. Der findes forskellige typer. 

Se undertrøjer til det kolde vejr - Klik her

 


Lag 2: (Mellemlaget)Assos vinter mellemlag - middle layer

Mellemlaget bruges til at tilføre ekstra isolering i det kolde vejr. Det er vigtigt at trøjen er med varmende og isolerende egenskaber. Mellemlaget bør være mere løstsiddende end inderlaget, for at opnåden isolerende effekt af luft mellem lagene. Den skal dog ikke være for løst siddende, da svedtransporten fra inderlaget til mellemlaget kræver kontakt mellem tekstilerne.

Mellemlaget kan også fungere som yderlag i tilfælde af at temperaturen stiger - f.eks ved intervaltræning, omslag i vejret/temperaturen eller overgang fra blæsende områder til mere beskyttede.

Gode råd: 

 • En trøje som mellemlag, når det er meget koldt, eller sammen med en let jakke ved plus grader.
 • Du kan også bruge en mellemlags trøje som yderste lag på en kølig sommerdag.

Se cykeltrøjer som kan bruge til mellemlag - Klik her

 


Lag 3: (Yderlaget)Assos vinter yderlag - shell layer

Det yderste lag skal beskytte de øvrige lag og kroppen mod vejr og vind, men samtidig tillade kroppen at ånde. En jakke, der skal holde vind og kulde ude, men som alligevel tillader varmen fra kroppen at slippe ud. Dit yderlag skal derfor vælges ud fra hvilke vejrforhold du kører i. Det er vigtigt at notere, at varme og vindtæthed er mere væsentligt end vandtæthed.

En god yderlags jakke er derfor varm og i stand til at lade fugten passere fra indersiden - uden at vinden slipper igennem. En regnjakke bør kun bruges, hvis det er absolut nødvendigt, da den ikke lader kroppen ånde optimalt.

Gode råd:

 •  Jakken må ikke blive for varm og tæt. Du skal kunne ånde.
 • Det kan tit være nok med vindtæt materiale på oversiden af arme og bryst.

Se alle vinterjakker - yderlag - Klik her

 


VinterbukserCykelbukser til vinter racercykel

Et par vinterbukser beskytter og holder dig varm når temperaturen falder. Når du vælger dine lange vinterbukser, er det vigtigt at være ærlig overfor dig selv. De lange vinterbukser fås i versioner med og uden vindstopper. Hvis du ønsker den bedst mulige beskyttelse, tager du naturligvis et par med vindbeskyttelse. Men det koster også lidt på åndbarhed og smidighed, så er du mere til at køre når temperaturerne er over 5 grader og det er tørt, er et par uden vindstopper måske mere dig.

Vi anbefaler, at du vælger en løsning uden pude og i stedet bruger dine egne, gode korte bukser under. Ved at vælge de korte bukser under vinterbukserne opnår du at få ekstra varme og bedre pasform. Lange bukser med vindstopper er knap så smidige og derfor ikke så komfortabel en løsning på længere ture.

Gode råd: 

 • Knæ og lår skal holdes varme.  
 • Lange bukser fås med vindtæt front til når det er koldest.
 • Brug evt. dine gode korte bukser under et par lange uden pude.  

Lange cykelbukser:

Du kan vælge en løsning uden pude og i stedet bruge dine egne, gode korte bukser under. Det sikrer på den ene side, at du får optimal pasform i det sarte bukseområde og du får samtidigt ekstra beskyttelse mod vejret fra det ekstra lag.

Det kan også være du er mere til den enkelte løsning, med et par bukser med pude. De sidder ikke helt så stramt på kroppen, hvilket også kan være behageligt nok.

Se lange cykelbukser - Klik her

 

Forrige artikel Forårsklargøring af din pendler- eller racercykel
Næste artikel Stevens Xenon var mest vindende cykel ved PostNord Danmark Rundt

Skriv en kommentar til denne artikel

* Krævede felter