Fortsæt til indhold
Skal du være en del af Heino Holdet? Læs mere her
En del af Heino Holdet? Læs mere her
8 tips til træning i sommervarmen

8 tips til træning i sommervarmen

Det er varmt derude! Her er nogle gode tips til, hvordan du undgår farerne og får en god oplevelse når du cykler i høje temperaturer.

Sommeren er over os, og landet er badet i varme og solskin fra en blå himmel. Det lyder som den perfekte setting for en lang cykeltur, men sammen med det gode vejr, kommer udfordringen med høje temperaturer.

I håbet om at resten af sommeren bliver varm og tør (hvad er odds?), kommer her vores bedste tip til at sikre dig en god oplevelse på landevejen (eller hvor du nu foretrækker at cykle).

 

Undgå dehydrering

Den velkendte producent af tasker og hydrerings løsninger Camelbaks slogan er ‘hydrate or die’. Måske lidt ekstremt, men med en del fornuft. For på varme dage kommer du til at svede meget mere, og det er derfor af aller største vigtighed, at du sørger for at være hydreret.  Hvis du bliver dehydreret, mister du energi og styrke og du vil føle dig træt og ude af stand til at træde pedalerne rundt.

Det er ikke svært at falde i "fælden" og blive dehydreret. Hvis du føler dig tørstig, er det måske allerede for sent. Du kan få en status på din væskebalance ved at kigge på dit tis; er det mørkt gult er du dehydreret og skal indtage en masse væske. Er det klart, er din væskebalance god.

Chris Froome drikker vand - Heino Cykler Blog

Chris Froome siger: “Drink more water!” (Pic: Sirotti)

Så for at undgå dehydrering, skal du overveje hvor langt du vil køre i varmen, og tage nok vand med, eller planlæg stop undervejs så du kan få fyldt op (husk at de fleste danske kirker har vand der kan drikkes). Regn med ca. 500 - 1.000 ml væske per time du cykler i et rimeligt tempo. Du skal drikke små tåre ofte - det sikrer kroppen en løbende mængde væske, for husk: hvis du bliver tørstig er det nok for sent.

Til de længere ture skal du overveje at indtage elektrolytter sammen med væsken.

Når du sveder, er det ikke kun vand kroppen skiller sig af med. Det er også vigtige salte og mineraler. De kan blive erstattet ved at bruge en elektrolyt tablet i vandet (eller energi pulver med elektrolytter).

Og husk, det er ikke kun vigtigt at drikke under turen, men også før og efter.

 

Husk og spis

Det er let at glemme og spise på varme dage, og ofte er din appetit lille. Men prøv at spis lidt under hele turen, ikke meget men bare nogle små bider. Det kan med fordel være noget med højt indhold af kulhydrater som f.eks. nødder, bananer eller energibarer. Hvis du gør det, og husker og drikker er du godt sikret mod at gå "sukkerkold".

 

Brug let og åndbart tøj

Der findes efterhånden mange teknisk designede løsninger til de varme måneder, så der er ingen undskyldning for at tage afsted i sin langærmede vinter jersey når det er 30 grader.

Nogle gode ting at være opmærksom på, når sommergarderoben skal opdateres:

- Din jersey skal være i et let materiale med lynlås der går hele vejen fra top til bund. Det sikrer dig den bedste mulighed for "udluftning" på turen

- En letvægtsundertrøje hjælper dig med at transportere sveden væk fra kroppen

- Hvis du kan få en jersey med underarms ventilering er det en fordel

- Nogle af os fravælger handsker, men en let tynd handske kan være en fordel da svedige håndflader kan være glatte og dermed bliver det sværere at holde om styret

- Et par tynde svedtransporterende strømper kan forbedre din oplevelse markant, da klamme fødder aldrig er rart

- Dine bibs skal sidde godt og tæt. Eventuel gnubben vil blive forstærket af sveden og vil hurtigt gøre turen ubehagelig. Brug chamois creme for at undgå gnavesår og hudløshed

 Assos Skinfoil  - Heino Cykler - 8 tips til træning i varmen

Glem ikke solbrillerne

At cykle i den skarpe sol kan være trættende for øjnene. På sigt kan UV strålerne skade dem. Et par gode kvalitets solbriller med mørke linser kan lukke det meste overskydende lys ude. Det beskytter øjnene og gør det lettere at se hvor du er på vej hen.

Udover sollyset beskytter solbriller også mod støv og insekter.

 

Hold solen fra hovedet

Hjelme er designet for at beskytte dit hoved på en komfortabel måde. De fleste hjelme har gode store ventilationshuller som sikrer et løbende flow af frisk luft henover toppen af hovedet.

Ulempen er at hvis vinden kan komme ind, kan solen formentlig også. Er du skaldet (eller har meget kort hår), er der risiko for at du kommer hjem med den frygtede leopard skoldning. Husk derfor masser af solcreme eller brug en bandana eller sommerhue for at beskytte toppen.

 

Brug solcreme

Det burde ikke være nødvendigt at fortælle om fordelene ved at bruge solcreme på varme solrige dage. Men selvom det måske er logisk når du tager på stranden, så er det let at glemme når du gør klar til en tur på cyklen.

Brug en solcreme med høj faktor for den bedste beskyttelse. Da du sikkert kommer til at sved en del, er en vandfast solcreme en god ide, Hvis du skal ud på en længere tur kan det være en god ide at medbringe en lille flaske til at smøre de udsatte områder en ekstra gang på turen.

De vigtigste områder er dem med tynd hud: næse, ører, kinder. Og så selvfølgelig armene. Husk også bagsiden af benene. Solen reflekteres op fra vejen og kan give dig solskoldninger på lægene og knæhaserne.

 

Tag det roligt

Nu hurtigere og hårdere du kører i varmt vejr, nu hårdere bliver det for din krop. Det kan selvfølgelig ikke undgås i et organiseret løb, men hvis du er ude på en lang træningstur, bør du prøve at holde et stille og roligt tempo. Hold dit energiforbrug nede, tag det roligt, undgå bakkespurter og hold pause i skyggen (eller på en cafe/bager/ishus).

 

Og når du kommer hjem

Vær særligt opmærksom på dit væske indtag når du kommer hjem, men husk også at spise som du normalt ville gøre efter en tur. Du føler dig måske ikke sulten på grund af varmen, men husk alligevel at spis.

Lav dig en flaske recovery drik og sæt den i køleskabet før du tager afsted, så har du en dejlig forfriskende kold flaske når du kommer hjem.

Du har måske også fortjent en is, eller to :-)

Forrige artikel Skal du ud og rejse med din cykel?
Næste artikel Hvilken elcykel hastighed skal du vælge; 25 km/t eller 45 km/t elcykel? Elcykel guide 2021