Forårsklargøring af din pendler- eller racercykel
En god og grundig forårsrengøring er en sikker genvej til en god sæsonstart. Får du både rengjort cyklen og skiftet de dele, der måtte trænge til det, burde du kunne klare de første lange ture uden bekymringer om at udstyret svigter. Endvidere kan forårsklargøringen blive begyndelsen på en god vane, hvor du får plejet og vedligeholdt din cykel løbende.
Vask og smøring
Først og fremmst skal cyklen vaskes. Her kommer du langt med varmt vand, sæbe og en stor, blød børste. Vi anbefaler som udgangspunkt en bike cleaner, der ikke udtørrer de olierede dele på cyklen, men du kan også bruge en autovask eller et mildt opvaskemiddel fra køkkenet.
Til rensning af de olierede dele som kæde, kassette, for- og bagskifter skal du bruge en rensevæske (degreaser) og en lille, stiv børste. Du kan med fordel hælde lidt af væsken op i en kop, som du kan dyppe penslen i. Med børsten og rensevæsken kan du både skrubben kæden ren og samtidig rengøre de andre olierede dele.
Skulle din kæde trænge til at blive renset helt i bund, kan du bruge en kæderenser; en plastik-kasse med indbyggede børster, der fyldes med kæderens og sættes omkring kæden. Når kæderenseren er sat omkring kæden, og du dernæst drejer rundt på pedalerne, vil børstene inde i kæderenseren tilsammen med rensevæsken skrubbe kæden helt ren.
Vigtigt!
Brug aldrig en højtryksrenser til rengøring af din cykel. Det høje tryk på vandet spuler fedt og smørelse ud af lejrene på cyklen hvilket resulterer i unødvendig slidtage. Brug hellere børste og spand eller en haveslange med forstøver.
Når kæden er blevet fin og ren, tørres den af med en klud og smøres med en kædeolie. Vi anbefaler en olie i lille flaske med dryptud, så det er nemt at styre. Påfør olien ved at holde flasken ned mod kæden og trykke forsigtigt på flasken, så kun en tynd stråle rammer kæden. Kør imens pedaler og kæde baglæns indtil du har fået smurt hele kæden. Bliv ved med at køre rundt på pedalerne nogle gange, indtil du er sikker på, at olien har fordelt sig godt. Overskydende olie tørres af med en klud.
For- og bagskifter, samt de små pulley hjul i bagskiftren kan også smøres i forbindelse med en forårsklargøring. Har du nogle gamle bremser, kan du også smøre dem, men undgå at olien kommer på bremsefladerne. Til denne type smøring anbefaler vi en tynd olie på sprayflaske, der både trænger godt ind og samtidig løsner og beskytter mod rust. Produktet Brunox er fantastisk til dette.
Olier til al slags vejr - Klik her
Kontrol af slid
Skivebremser.
Har din pendler- eller racercykel skivebremser, skal du kigge ned gennem kaliberen, hvor du vil kunne kontrollere, hvor meget bremsebelægning der er tilbage på bremseklodsen. Da dette er en smule mere avanceret at kontrollere end på almindelige fælgbremser, er du selvfølgelig velkommen til at kigge forbi din lokale Heino Cykler, hvis du har brug for hjælp og vejledning.
For yderligere at sikre optimal nedbremsning under alle forhold på landevejen har Muc-Off lavet deres Disc brake cleaner. Bremserensen til skivebremser fjerner støv, olie, mudder og snavs, fra både bremseklodserne og skiverne. Derved bliver bremserne helt rene, og det sikrer dig hurtigt, sikker og optimal nedbremsning. Muc-Off Disc brake cleaner lufttørrer hurtigt.
Fælgbremser.
Bremseklodserne er et godt og nemt sted at starte kontrollen af slid. Moderne bremseklodser er designet med indikationsriller, der gør det meget nemt at holde øje med, hvornår klodserne bør skiftes. Sørg for at få dem skiftet, før de er slidt helt i bund - det øger komforten at du kan stoppe, og så er det et potentielt farligt sted at spare.
Også bremsekablerne skal tjekkes for slid. Fungerer de ikke optimalt vil det reducere bremseeffekten, så skynd dig at få dem skiftet. Det er ligeledes et dumt og potentielt farligt sted at spare, og det er relativt nemt og billigt at gøre, hvis man har tangen til det.
Bruger du din pendler- eller racercykel hver dag - uanset om det er til længere træningspas eller til den bæredygtige transport fra A til Z -, anbefaler vi, at du kontroller dine fælgbremser månedligt. I vintermånederne bør du gerne gøre det oftere. Er din cykel udstyret med skivebremser, bør det være tilstrækkeligt at tjekke bremsebelægningen ca. hveranden måned.
Kæde og kassette
Du tjekker kæden for slid med en såkaldt kædemåler, og målet vil indikere, om kæden trænger til ar blive skiftet. Mht. kassetten kan det være svært at se på den, om den er slidt. Der er forskellige holdninger til hvorvidt man bør skifte kassetten samtidig med kæden, og hvor nogle mener, at man sagtens kan køre flere kæder pr. kassette, anbefaler vi, at man skifter begge dele samtidigt.
Husk endvidere at du bør skifte tandhjulet foran ca. hveranden gang, at kæden og kassetten skiftes. Du kan se på tandhjulet at det er slidt, når det får en hajtands-lignende facon.
Dæk
Dækkene kontrollerer du nemmest for slidt ved at holde øje med, om indikationsrillerne er ved at være slidt ned. Hvis det er tilfældet, er der desværre ingen vej udenom at skifte dækkene. Det samme gør sig gældende, hvis dækket er blevet fladt på toppen, begyndt at slå revner eller det fået mange hakker og huller.
Tjek bremsefladerne for om der skulle have slidt sig en fuge, hvor bremseklodserne arbejder, og endvidere om dækkene trænger til at blive pumpet. Vi anbefaler også, at du tjekker dækkene for småsten og piller dem ud af dækket. Gør du dette inden hver tur, vil du kunne undgå at netop de småsten borer sig ind og punkterer slangen.
Ved forårsklargøringen vil vi endvidere benytte lejligheden til at skifte fra vinterdæk til et blødere og mere smidigt sommerdæk.
Hjul, lejrer og krank
Dine hjul kan med tiden blive skæve. Dette tjekker du nemmest ved at se om afstanden mellem hjul og bremseklodserne er den sammen når du drejer hjulet rundt. - Kig ind i bremsen mellem fælg og bremseklods - drej rundt på hjulet og se, om det slår sig. I princippet skal hjulene være helt lige, der sker ikke noget ved at slår 1-2 mm. Men ikke mere, så skal de rettes.
Lejrene inde i hjulet kan trænge til at blive skiftet, hvis noget runger eller vibrerer, når du drejer hjulet rundt. Det samme kælder for kranken, der ligeledes vil runge eller vibrere, hvis den er slidt. . Ovennævnte er som udgangspunkt ikke noget, man på moderne cykler smører, men der kan selvfølgelig være undtagelser, f.eks. Shimanohjul, der både kan og bør smøres.
Gear
Kontrollér at gear og kabler løber let og glidende, og skifte kablerne hvis ikke det er tilfældet. Kablerne har stor betydning for funktionen af gearerne, og selv de dyre gearsystem kan ikke fungere optimalt, hvis kablerne er slidte. Vi anbefaler ikke, at du smører kablerne, da de er forholdsvis billige og nemme at skifte.
|
|||
Dæk | Kædemåler | Styrbånd |
Finish
En racercykel ser sig bare flottest ud, når stellet er blankpoleret og står knivskarpt, så hvorfor ikke forkæle den en decideret cykelpudsning? Ikke alene ser det godt ud, polishen sørger også for at skidt og snavs ikke så let sætter sig fast i lakken.
Til sidst men ikke mindst synes vi, at det er god stil at få langt nyt styrbånd til den nye sæson. Det er trods alt dét, du både holder ved og kigger på, når du er på farten - og så er det en nem og billig måde at give cyklen et nyt look.
Har du ikke allerede et overdække i haven til din cykel, vil et allersidste godt råd herfra være at få det lavet, så din cykel ikke ruster eller får blæst støv og skidt i de rengjorte dele. Det kan være en simpel løsning som at få lagt fliser på et mindre område i haven og sætte sider og et tag omkring det.
Beskyttelses spray til hele cyklen - Klik her
Cykler med matte overflader - Klik her
Cyklen er klar til en tur i det fri - er du?
Med en forårsrengjort cykel er du nu klar til at komme en tur ud i naturen. Der findes mange skønne steder i Danmark, hvor det er muligt at overnatte i telt for at komme tættere på naturen. Det er en god mulighed for at afkoble fra en stressende hverdag, hvor der ofte ikke er tid eller overskud til at nyde hinanden og naturen.
Rigtig god fornøjelse!