Fortsæt til indhold
Skal du være en del af Heino Holdet? Læs mere her
En del af Heino Holdet? Læs mere her
elcykel i naturen

Hvilken elcykel hastighed skal du vælge; 25 km/t eller 45 km/t elcykel? Elcykel guide 2021

Vi er i Danmark kendt for vores cykelkultur, og med gode grunde. For mange danskere er cyklen nemlig det foretrukne transportmiddel i dagligdagen. I en tid hvor tanker om miljø og klima fylder hos mange, vælger flere og flere danskere en elcykel som alternativ til at tage bilen. Men hvilken elcykel skal du vælge, og hvad er forskellen på de forskellige typer af elcykler? Det vil vi forsøge at gøre dig klogere på. 

Grundlæggende findes der to typer af elcykler. Elcykler med en hastighed på 25 km/t og elcykler med en hastighed på 45 km/t. I dette indlæg vil vi derfor se nærmere på de generelle fordele og ulemper ved de to typer, så du kan vælge den helt rigtige elcykel hastighed til dine behov.

Mere specifikt vil vi kigge på følgende punkter for de to typer af elcykler:

  • Fart
  • Funktioner
  • Prisniveau
  • Regler for elcykler
  • Sikkerhed

Men hvorfor skal du vælge en elcykel?

En elcykel er relevant for mange mennesker, og derfor dukker der også flere og flere frem på cykelstierne i Danmark. Både yngre og ældre kan få en fordel ved at anskaffe sig en elcykel, selvom deres behov er vidt forskellige. Derfor er en elcykel det ideelle valg for mange. Som pendler kan en elcykel både være et økonomisk, sundt og bæredygtigt alternativ til en bil eller den kollektive trafik. Selvom en elcykel er en større investering end en almindelig cykel, så er omkostningerne væsentlig lavere end ved anskaffelsen af en bil. Særligt i byer er elcyklen også et mere tidseffektivt valg og giver dig mulighed for at udnytte byens mange smutveje. Hvis du går op i en bæredygtig livsstil vil elcyklen som dit primære transportmiddel være det oplagte valg. 

En elcykel er ikke bare en elcykel. Hvilken cykeltype du skal vælge, afhænger derfor udelukkende af, hvilke funktioner du har brug for, og hvordan du bruger din elcykel i dagligdagen. Her giver vi dig et overblik over væsentligste forskelle samt fordele og ulemper ved de to typer. 

Fordele og ulemper ved elcykler 25 km/t

Som navnet hentyder har denne type af elcykler en topfart på 25 km/t og er den mest almindelige type af elcykel. Har du brug for at kunne transportere dine børn, så er en elcykel med en tophastighed på 25 km/t det helt rette valg for dig. Her har du mulighed for at påsætte anhænger eller montere et sæde på bagsmækken. Med sin stærke el-motor giver cyklen dig et skub på vejen, så du får sund motion uden nødvendigvis at skulle møde svedig og forpustet op ved din destination. Cyklen er særligt god til bymennesket, som ikke nødvendigvis har brug for en topfart på 45 km/t.

Almindelig elcykler med en tophastighed på 25 km/t findes i en meget bred prisklasse og kan fås fra 6.000 kr. Rækkevidden på cyklerne kan variere og fremgår i specifikationerne for de enkelte modeller. 

Regler for elcykel

mand på elcykel

Når du cykler på en elcykel af typen 25 km/t, skal du overholde de samme færdselsregler, som når du cykler på en almindelig cykel. Men der er særlige regler for, hvordan elcyklen skal være indrettet og udstyret. 

  • Elcyklen må kun have én motor
  • Motoren må kun hjælpe, når der trædes i pedalerne
  • Motoren må ikke afgive mere effekt end 250 watt
  • Motoren må kun hjælpe op til et maksimum på 25 km/t
  • Almindelige regler for cykler er gældende ift. bremser, lys og andet udstyr.

Fordele og ulemper ved elcykler 45 km/t
elcykel hastighed 45 km/t

Der ses en kæmpe fremgang i udviklingen af typer og elcykel hastighed. Det nyeste skud på stammen er elcykler med en tophastighed på hele 45 km/t. Disse kaldes også for super elcykel, 45-elcykel eller i nogle tilfælde Speed Pedelec. Denne elcykel er god til pendleren, der ikke ønsker at holde i kø i myldretiden, men som heller ikke betragter sin transport til arbejdet som et træningspas. Med en super elcykel kan du let klare 30 km uden at møde op på arbejde gennemblødt af sved. På kortere ture vil du sagtens kunne nøjes med en almindelig cykel eller elcykel. Men har du mellem 10-40 km på arbejde og gode lange strækninger, giver denne types kraftige motor og elcykel tophastighed på 45 km/t dig fuldt udbytte for pengene. Grundet 45-elcyklens høje hastighed, er det af hensyn til din og andres sikkerhed forbudt at sidde mere end én på cyklen. Du har derfor ikke mulighed for at montere barnesæde, cykelanhænger eller lignende. 

Super elcykler findes i prisklassen fra omkring 30.000 kr. og er derfor en større investeringen end en almindelig elcykel. Sammenlignet med mange biler, er en Speed Pedelec dog stadig et både billigere og sundere alternativ. Rækkevidden på cyklerne kan variere og fremgår i specifikationerne for de enkelte modeller.

Særlige regler for speed pedelecs og elcykler med hastighed på 45 km/t

Grundet den høje hastighed på 45 km/t for denne type af elcykler, gælder der en række særlige regler for kørsel i Danmark.

  • Elcyklen er forbudt for personer under 15 år.
  • Er du mellem 15-17 år, skal du have knallertkørekort til lille knallert eller taget kørekort til bil efter reglerne om kørekort til 17-årige.
  • Cykelhjelm er lovpligtig
  • Du skal køre med lys på cyklen døgnet rundt
  • Du må ikke montere cykelanhænger eller barnestol
  • Du skal tegne en lovpligtig ansvarsforsikring og altid medbringe din præmiekvittering.

Hos Rådet for Sikker Trafik kan du læse mere om reglerne for både almindelige og super elcykler. Samtidig kan du få et større indblik i forsøgsordningen for Speed Pedelecs, der trådte i kraft tilbage i juli 2018.

Hvad er den rigtige elcykel for dig? 

elcykel i byen

Nu har du læst en række fordele og ulemper ved de to typer af elcykler og er forhåbentlig kommet lidt tættere på, hvordan du finder den helt rigtige elcykel til dine behov. Med en elcykel tophastighed på 45 km/t kan du komme hurtigt fremad og lade motoren klarer meget af arbejdet. Den er et super alternativ til både bil, knallert og offentlig transport. Kører du derfor mange kilometer hver dag, vil en super elcykel formodentlig være det helt rette valg for dig. Cykler du derimod mest i byen, hvor tophastigheden på 45 km/t sjældent kan udnyttes, så vil en almindelig 25 km/t elcykel til fulde opfylde dine behov.

Elcykel sikkerhed

Fælles for begge typer af elcykler er, at de giver dig helt nye muligheder for transport. De kan være en fordel, både hvis du dagligt cykler meget langt, eller hvis du har brug for at transportere tunge ting eller børn. Men disse nye muligheder kræver også lidt tilvænning for både dig og de omkringværende trafikanter. Derfor har vi samlet lidt råd fra Rådet fra Sikker Trafik, som kan gøre dit skift til en elcykel både mere sikkert og trygt. 

gode råd om elcykler

Forrige artikel 8 tips til træning i sommervarmen
Næste artikel Heino Cykler elsker indendørs træning - og vi har kompetencerne til at hjælpe dig godt i gang