Fortsæt til indhold
Skal du være en del af Heino Holdet? Læs mere her
En del af Heino Holdet? Læs mere her
Heino Cykler hjælper dig godt på vej - også indendørs

Heino Cykler hjælper dig godt på vej - også indendørs

Heino Cykler udvikler sig hele tiden - også online.

Vi kan give dig den samme kompetente rådgivning som når det gælder landevejscykling, bare kig forbi til en snak, så skal vi nok hjælpe dig godt på vej.

Indendørs træning kan være mange ting; der findes mange forskellige typer hjemmetrænerer, producenter og computerprogrammer. Hvad der er det rigtige for andre, er måske ikke det rigtige for dig. Sørg for at få rådgivning, så du ender med det rette set up, der passer til netop dig.

Hos Heino Cykler har vi de helt rette kompetencer, så kig forbi til en snak, så hjælper vi dig godt på vej.

Når vi taler om indendørs træning er der især to områder der er vigtige: hjemmetræner typer og computerprogrammer (træningsplatforme).

I det følgende zoomer vi ind på de to emner, men først en lille detalje, som understøtter, hvor seriøst vi tager indendørs cykling.


Heino Racing Team

Heino Racing Team

På Zwift (computerprogram til træning - se nedenfor), har Heino Cykler sit eget pro/am kvindehold (Heino Racing Team), som lige nu (17/11 2020) ligger nummer et i Zwift Racing League | WTRL som er en international liga.

På holdet er der flere nationale mestre, og de kører som et hold. Vores egen Lars Husballe (Heino Cykler Brøndby) er sportschef og lægger taktikken sammen med kvinderne. Holdet har bevist sit værd i både holdtidskørsler og linjeløb - de har som hold vundet de første 6 afdelinger af løbsserien. Og i det seneste linjeløb (09/11 2020) havde de 4 ud af 5 ryttere i top 10 (inklusiv nummer 1 og 2) - og i seneste holdtidskørsel blev de sikkert nummer 1!!!

Se alle resultaterne her

Heino Racing Team GC HRT

Team Heino Racing Team League result

Det er klart, i hvert fald for os, at når vi har et pro/am hold så tager vi det seriøst. Flere af vores medarbejdere er selv ivrige brugere af Zwift. Du kan tit møde både Lars Husballe og Jakob Piil på vejene i Zwift. Som vi ynder at sige: "Passion led us here".

 


 

Og så til det, det i virkeligheden handler om - dig og dine behov.

Når du skal vælge hjemmetræner er det godt at vide hvad forskellene er, og hvad de hver især kan gøre for dig. Du skal altså have en ide om, hvad du gerne vil have ud af din indendørs træning. Når du har afdækket dit behov, skal du også tage stilling til, hvilken type platform du gerne vil bruge. Er du mest til struktureret træning med faste øvelser og programmer, eller skal det være så virkeligt som muligt, måske sætter du mest pris på det sociale eller vil du gerne køre race mod andre? Der er platforme til at dække alle dine behov.

Hjemmetræner typer

Hjemmetræner typer

Hjemmetræner indendørs træning hometrainer rullerDen mest simple type hjemmetræner er "ruller". Du kan tænke på den som en slags løbebånd til cykler. Træneren består af tre tromler i en rektangulær ramme. Cyklens baghjul driver de bagerste to ruller, som så driver den forreste. I modsætning til andre hjemmetrænere kører du faktisk på rullerne - der er altså et balance element og der sættes også krav til dine færdigheder på en cykel.

Da rullerne giver den mest realistiske oplevelse, er der mange, især pro ryttere, der f.eks. træner tråd teknik ved høj kadence på ruller.

Rulleren er også god til at træne andre færdigheder, som at kunne køre uden hænder, tage og isætte dunke eller spise.

Næste typer hjemmetrænere er kendetegnet ved at din cykel, på den ene eller anden måde, er spændt fast til træneren. De kendes som "turbo trænere" eller "smart trænere", og dækker over to typer: hjul-på-tromle og direct drive.

 

Hjemmetræner indendørs træning hometrainer turbo
Den mest simple er hjul-på-tromle hvor du sætter din cykel fast i et sæt klamper på en ramme. Baghjulet hviler på en tromle som giver modstand når du cykler.
De nyere modeller kan også estimere hvor mange watt du træder, og dermed kommunikere med din computer/telefon, som så fortæller tilbage hvor meget modstand tromlen skal yde (også kaldet "smart træner").
Tromlen slider naturligt nok på baghjulets dæk, så det anbefales at bruge et særligt udviklet hjemmetræner dæk.

 

 

Hjemmetræner indendørs træning hometrainer direct driveDirect drive er en anden type smart træner, hvor du monterer cyklen, uden baghjul, direkte på en kassette som sidder på hjemmetræneren. Fordi der ikke er nogen tromle eller dæk, er støjen fra disse trænere typisk markant lavere en hjul-på-tromle trænere.
En direct drive træner kan også yde større modstand og dermed simulere for eksempel bjerge bedre. Da cyklen er monteret direkte på træneren kan den også estimere dit kraftforbrug (watt) mere nøjagtigt.

 

 

Sidste "trin" er smart bikes, som er særligt udviklet til at erstatte din cykel når du træner indenfor. Den simpleste form af disse typer er nok spinningcyklen, du måske kender fra fitnesscentret. 

Hjemmetræner indendørs træning hometrainer smartbikeEn Smart Bike ligner mest af alt en spinningcykel men der er dog kæmpe forskel! En Smart Bike kan indstilles meget mere så den passer dig bedre, altså så den matcher din landevejscykel. Den kan simulere stigninger, gearskift og måle watt. Det bliver ikke mere realistisk - eller dyrere.

 

 

Opsummering: Der er meget stor forskel på de forskellige typer, og hvad de kan. Man kan sige at du i den ene ende af spektret, får den mest realistiske køreoplevelse, fordi du bruger din egen cykel på ruller, som minder meget om at køre på landevejen. I den anden ende, er din egen cykel slet ikke involveret, da du her bruger en dedikeret hjemmetræner cykel, hvor alle komponenter er erstattet af særlige elementer der opfylder deres behov. Og indimellem er der de to turbo træner typer, som involverer din egen cykel i samarbejder med en hjemmetræner. Hvad der er det rigtige for dig, kommer også an på dine krav til en træningsapp (computerprogram), som vi kommer til nu.

 


Træningsplatforme / app / program

Træningsplatforme / app / program

Ja, vi vil alle hellere cykle udenfor, hvor friheden er stor, naturen smuk og oplevelserne er mange. Nogen gange sætter vejret, arbejdet eller livet bare en stopper for det, og så kan indendørs træning være et godt supplement. 

Indendørs træning har nogle klare fordele:

  • Det er kontrollabelt, så du kan gennemføre intervaller og følge din udvikling præcist
  • Du kan presse dig selv hårdere da du ikke skal holde øje med trafik eller udfordringer på vejen
  • Det er varmt og tørt

At træne uden mål, indenfor, mens du stirrer ind i væggen, er dog ikke særligt motiverende for de fleste. Og du kommer formentligt heller ikke i bedre form.

Heldigvis er der mange muligheder for at blive motiveret når du sidder i din "pain cave". Som med alt andet er det dit behov, der dikterer, hvad du skal vælge som din virtuelle partner.

Programmerne kan groft deles ind i tre kategorier: fokuseret træning med klart mål, augmented reality (AR) hvor du bevæger dig i den virkelige verden og virtual reality (VR) som er mere spil lignende.

Vi har udvalgt fire apps som opfylder de forskellige behov.

 TrainerRoad

TrainerRoad

TrainerRoad træningspram hjemmetræner
Bedst til: Fokuseret træning og analyse.
Platforme: Windows, MacOS, iOS, Android.
Pris: USD 19,95 / måned - 30 dages "returret"

TrainerRoads slogan er "Get Faster", og det er tydeligt at se i deres opbygning og features. TrainerRoad bruger ikke kræfter på unødigt design og sociale formål. Det er totalt målrettet, du skal blive hurtigere!

Når du starter kan du vælge mellem hundredvis af træningsprogrammer der er målrettet alle typer atleter - bjergrytter, criterium specialist, enkeltstart, landevej, langdistance, triatleter, XC, cross m.fl. Herefter skal du bare følge programmet, der indeholder specifikke træningspas, målrettet dig og dine evner.

Trainerroad skærmbillede hjemmetræner

På skærmen vil du se et meget simpelt design. Der vises træningspasset med de ændringer der sker i belastning og kadence undervejs, og alt du skal gøre er at ramme målet.

TrainerRoad gemmer også dine træninger og fremskridt samt dine fitness data.

Direktør og medstifter Nate Pearson er citeret for "TrainerRoad fokuserer kun på én ting: at gøre cyklister hurtigere. Produktets kerne tager cyklister gennem struktureret watt baseret træning og træningsplaner".

Alle sessioner og planer er baseret på FTP, som måles ved opstart hos TrainerRoad. Alle træningsplaner er bygget på tre faser: Base, Build og Speciality. Base sikrer en god udholdenhed og færdigheder. Build går ud på at øge FTP. Speciality er målrettet dine sæsonmål, og afhænger derfor at dit personlige mål.

Alle træningsplaner er 28 uger, og kommer med lav, mellem eller høj træningsmængde. Man kan vælge det der passer til ens muligheder og lyst.

Pearson siger videre: "Der er masser af videnskab bag cykeltræning, og det kan meget hurtigt blive meget kompliceret. Det smukke ved TrainerRoad er at det gør hele denne proces simpel".

Som sagt sætter TrainerRoad fokuseret træning over underholdning. Træninger kommer ikke med musik eller flotte videoer - men det er måske en fordel for nogen.

"Cyklisters smag variere, og vi føler produkter som Netflix, Spotify, Youtube og HBO er fantastiske til at underholde folk. Vi fokuserer bare på at gøre cyklister hurtigere".

Læs mere hos TrainerRoad

 

The Sufferfest

The Sufferfest

The Sufferfest hjemmetræner træningsprogram app

Bedst til: Underholdende og fokuseret træning.
Platforme: Windows, MacOS, iOS.
Pris: USD 14,99 / måned - 14 dage gratis

The Sufferfest har som udgangspunkt samme formål som TrainerRoad, men de vil gerne gøre det mere underholdende. De har dog valgt en noget anden tilgang end det mere udbredte AR eller VR. Sufferfest har til hvert træningssæt klippet en video sammen fra forskellige løb på UCI kalenderen.

The SufferFest hjemme træner program

Videoen er sammensat så den passer til skift i belastning. For eksempel vil en hurtig acceleration med stor belastning blive afspejlet på skærmen af en rytter der prøver at gå i udbrud, og i lydsporet af en bilmotor med høje omdrejninger og pistolskud. Modsat kan en hvileperiode blive vist som at man sidder på hjul i feltet, og hører stille musik.

Soundtracket er suverænt og bidrager i stor grad til den underholdende effekt.

Hele sammensætningen er lavet med The Sufferfests helt egen humor. Træningspas foregår i "Sufferlandria", og du er typisk en del af Sufferlandrias landshold. Du bliver undervejs motiveret - bl.a. med trusler om tæsk med en brændende chamois (puden i cykelbukserne).

Du kan altså få en struktureret træning tilsat sjove videoklip, morsomme historier og god musik.

Derudover slår Sufferfest sig op på at have redefineret FTP begrebet. FTP beregnes tit som 95% af den maksimale 20 minutters ydeevne. Sufferfest har opfundet et nyt begreb: 4DP (four-dimensional power). 4DP udregner din maksimale ydeevne for 5 sekunder, 1-, 5- og 20 minutter. Ifølge Sufferfest betyder det, at de kan skræddersy dit træningsprogram mere præcist.

APEX træner Neal Henderson står bag The Sufferfests 4DP - noget han har arbejdet på i mere end 10 år. Det er ikke kun for eliteatleter men også amatører.

"Han ville se to atleter med præcis samme FTP, baseret på en fitness test i et laboratorium under kontrollerede forhold, have meget forskellig ydeevne over FTP på vejene. Derfor vil træningstyperne til de to være meget forskellige for at udvikle dem som atleter", fortæller Dylan Robbins fra The Sufferfest

Udover den direkte cykeltræning, tilbyder The Sufferfest også struktureret styrketræning, yoga og mental træning. 

Med The Sufferfest kan du altså skrue et træningsprogram sammen som tager højde for dit mål og formåen, og udfordrer dig på både cyklen og træningsmåtten.

Læs mere hos The Sufferfest

 

Rouvy

Rouvy

Bedst til: Simulere udendørs cykling.
Platforme: Windows, MacOS, iOS, Android, Apple TV
Pris: USD 12,00 / måned - 14 dage gratis

Med Rouvy bevæger vi os nu ind i AR verdenen.
Her kører du på rigtige veje som vises for dig med god videokvalitet, baseret på GPS data med høj nøjagtighed. Som et lag ovenpå (AR) vises animerede 3D ryttere, som skaber en realistisk udendørs oplevelse, indenfor.

Rouvy træningsprogram ruterPlatformen har mere end 4.000 geotaggede ruter med synkroniserede videoer, og 7.000 workouts.

 

 

 

Fra deres app kan du vælge mellem et ubegrænset antal bots (virtuelle ryttere) eller virkelige venner. Output er 4k klar, så du kan få perfekt opløsning på store skærme. Og du kan selv vælge hvordan din figur skal se ud.

Du har altså mulighed for at oprette, eller deltage i, en gruppetræning. Gruppen kan bestå af virtuelle bots eller rigtige ryttere. Rouvy giver endda mulighed for at op til tre fra samme husstand kører samtidigt.

En feature som mange efterspørger i andre træningsplatforme, er muligheden for at køre mod sig selv. Det kan typisk være, at man gerne vil se, hvor man er i forhold til sin bedste tid på ruten, eller den sidste gang man kørte ruten. Det kan Rouvy!

Tidligere i år (juni 2020) kunne man på Rouvy platformen kører et virtuelt Tour de Suisse. Etaperne i Rouvy er 1:1 match med de rigtige etaper i Schweiz. 
Du kan også prøve kræfter med dele af Ironman, La Vuelta og Tour of Slovenia.

En anden ret cool feature er muligheden for selv at lave sin egen rute baseret på GPX data. Hvis du uploader data fra din cykeltur, vil Rouvy hjælpe dig med at lave en virtuel rute der matcher. Så kan du køre din yndlingstur lige når du vil.

Rouvy slår sig også op på, at de har den meste simple start proces. "One click to ride" siger de.

Læs mere Rouvy

Zwift

Zwift

Zwift træningsprogram

Bedst til: Cykle eller køre løb med/mod andre.
Platforme: Windows, MacOS, iOS, Android, Apple TV
Pris: USD 14,99 / måned - 7 dage gratis

Zwift er et online univers med byer, gader, landeveje, bjerge og meget andet. Målet er, at få indendørs træning til at være sjovt og socialt.

Lige nu har du blandt andet mulighed for at prøve kræfter med Watopia (den oprindelige Zwift verden). Watopia har alt fra flade veje til høje bjerge, glat asfalt til grus og brosten. Du kan endda køre på og igennem en vulkan. Det er også i Watopia at du kan finde Zwifts første simulering af en virkelig rute: Alpe du Zwift - en virtuel gengivelse af Alpe d'Huez. Gengivelsen er lavet på rigtige gps-data så den matcher den virkelige stigning i distance og stigningsprocenter. 

Zwift Ven-Top simuleringSenest tilkommet er verdenerne France og Paris. I France er det muligt at prøve kræfter med Mont Ventoux som i Zwift hedder Ven-Top.

 

 

Udover de tre nævnte er der også ruter i Richmond, London, Innsbruck, New York og Yorkshire. Verdenerne går på skift, så der altid er Watopia samt to andre åbne. 

Når du starter Zwift kan du vælge om du vil køre frit rundt i en verden (så styrer du med telefon eller tastatur hvor du vil dreje), køre en fast rute eller deltage i en event (gruppetræning eller løb).

Som noget nyt er der i Zwift også kommet virtuelle partnere (bots). De kører med en fast belastning (f.eks. 3,2 W/kg) på en fast rute. De er gode hvis du vil have en gruppe at køre med, som kører i samme belastning hele tiden.

Når man træner eller kører løb kan man kommunikere med andre i nærheden, og man kan få fordele som f.eks. at ligge på hjul. Der er en "butik" hvor man kan få forskellige cykler, hjul og udstyr. Valg af cykel og hjul kan have stor indflydelse på, hvor hurtig du er opad, på flad vej eller til enkeltstart. Eric Schlange har lavet siden ZwiftInsider, hvor der er samlet en enorm mængde information - herunder test af alle cykler og hjul (besøg siden her)

Noget der, ifølge Zwift selv, gør dem unikke er fællesskabet. Der er et utal af Facebook sider og grupper omhandlende Zwift. I Danmark er den største DBR (Danish Bike Riders). Og det er disse fællesskaber, der står for størstedelen af alle fællestræninger og løb.

Som en aktiv del af fællesskabet deltager Heino Cykler som navnesponsor af løbsserien DBR Heino Cup III (tredje gang i træk 😀), og, som tidligere nævnt, med vores eget pro kvindehold.

Læs mere hos Zwift

 

Det skal du bruge

Det skal du bruge:

Som det første skal du have fingre i en cykel (men det forudsætter vi du har), og en hjemmetræner. Hvilken du skal vælge, bør være mere klart efter ovenstående gennemgang. Er du stadig i tvivl, så kig forbi og lad os hjælpe dig.

Vores anbefaling vil næsten altid være en direct drive hjemmetræner, for med den får du den mest realistiske oplevelse, den mest nøjagtige effektmåling og mindste gener i form af slid og støj.

Skal du bruge en af de nævnte træningsplatforme, skal du kunne kommunikere din ydede effekt til programmet. Du skal altså kunne måle dine watt. Har du en wattmåler allerede kan du bruge den, ellers vil en direct drive hjemmetræner kunne estimere dine watt meget nøjagtigt.

Udover wattmåling er det også en god ide at have en pulsmåler. En pulsmåler er i øvrigt et krav for at kunne få en officiel placering i et Zwift løb (på ZwiftPower).

Når cyklen står i hjemmetræneren, eller din smart bike er sat til, og du har installeret et træningsprogram, kan du have gavn af noget mere tilbehør (har vi ikke altid det?).

Elite har i samarbejde med Zwift lanceret Sterzo. Sterzo placeres under forhjulet og registrerer dine bevægelser / drej. Din figur i Zwift vil så dreje eller placere sig anderledes i gruppen. Du kan bestemme hvem du vil ligge på hjul af, eller hvordan du vil skære et sving.

Wahoo har lavet Kickr Climb som simulerer stigninger ved at hæve cyklens forende.

Et svedcover giver også god mening. Når du cykler indendørs sveder du mere, og sveden falder ned på cyklen - og det har den ikke godt af. Et svedcover beskytter cyklen mod korrosion eller rust forårsaget af din sved.

En måtte under hjemmetræneren beskytter gulvet mod sved og belastning fra cyklen/hjemmetræner. Bor du i lejlighed dæmper en måtte rystelserne og beskytter underboen for støj.

Du kan også få ANT+ USB antenne til at forbinde din PC til hjemmetræneren (hvis din PC ikke har indbygget ANT+ antenne).

Du kan finde vores udvalg af tilbehør her

 

 

Næste artikel Cross eller Gravel - hvad er op og ned?