Sikkerhedstjek og gode råd inden din cykelrejse med MTB-cyklen

Sikkerhedstjek til din MTB


Sikkerhedstjek og gode råd inden din cykelrejse med MTB-cyklen


'Inden du skal afsted og prøve dig selv og din mountainbike af på udenlandske spor, er det vigtigt at cyklen er tiptop og sikker. Ellers kan din ferieoplevelse hurtigt blive et negativt minde eller måske endda ende med et uheld. Med vores sikkerhedstjek og gode råd til klargøringen, håber vi at kunne klæde dig og din cykel ordentligt på, når turen går mod nye destinationer. Sikkerhedstjekket er i prioriteret rækkefølge og fokuset vil oftest være på at ruste din cykel bedst til at køre nedad. Stigningsprocenterne er noget stejlere, langt de fleste steder i udlandet og din cykel skal ikke kun kunne klare at fragte dig op.


 

Bremser


Tjek dine skivebremser inden turen  
Tjek dine bremser grundigt inden du tager afsted.  

Mountainbikes er født med skivebremser. De kaldes også hydrauliske bremser og tager som oftest lidt hårdere fat end wire-bremser. Det betyder dog ikke, at der ikke er ting du skal være opmærksom på, når du gør din MTB klar: Føles bremsen “svampet” og blød, er der luft i systemet. Det nedsætter bremseevnen og systemet skal derfor luftes ud. Det er ikke noget vi anbefaler du selv går i gang med, så kig forbi din lokale cykelhandler i stedet. Derudover skal du selvfølgelig også tjekke om der fortsat er belægning på bremsen og at bremserotoren (skiven der bremses på) ikke er slidt ned.


Når det handler om bremserotoren, kan den fås i fire forskellige størrelser: 140mm, 160mm, 180mm og 203mm. Jo større rotoren er, jo bedre tager bremsen fat om den, men det bliver så også tilsvarende sværere at dosere, hvor meget du skal bremse. En cykel bygget til danske forhold er typisk udstyret med 140 bagpå og 160 foran, men vi anbefaler faktisk at du i udlandet kører med minimum 160 på baghjulet og 180 i for. Skal du til eksempelvis Alperne og hurtige nedkørsler, kan det være en god idé at overveje 180 i både for og bag. Det er vigtigt lige at pointere, at det kræver den rigtige adapter til bremserne, hvis du køber nye rotorer. Husk du altid er velkommen til at komme forbi og spørge om råd og vejledning.En smart ting

Ice Rotor fra Shimano
Ice Rotor fra Shimano kommer hurtigere af med varmen.


Shimano har udviklet et par rigtig smarte ting, når det handler om skivebremser. Ice Rotor er en bremserotor i tre lag, hvor kernen er aluminium, mens bremsefladerne er i stål. Bremserotoren kommer hurtigere af med varmen og bremser derfor bedre og mere effektivt. En ideel løsning, hvis du skal til et sted med lange og/eller stejle nedkørsler.


Køb Ice Rotor her

 

 


 Dæk


Dæk til din MTB
Gå dine dæk grundigt efter, inden du tager mountainbiken med til udlandet.

Til din MTB, skal du sørge for, at dækkene ikke er slidt flade eller revnede. Derudover anbefaler vi dig, at vælge et lidt tungere dæk end du måske har monteret herhjemme. Du vil flere steder kunne støde på at skulle køre på klipper, og i situationer som dem, vil lette dæk simpelthen være for tynde i siderne og du risikerer at få dem skåret.

Du skal også være opmærksom på, at få valgt et mønster, der passer til de forhold du skal køre under. Man håber selvfølgelig aldrig det står ned i stænger, når man er afsted på ferie, men er du i klima der minder og det danske, er det nok en god idé at få et par dæk med godt og kraftigt mønster.Alt efter terræn og temperament, kan du overveje et af følgende dæk til din MTB:


Schwalbe SnakeSkin Specialized Fast Trak Control Specialized Ground Control

Schwalbe med SnakeSkin

Specialized Fast Trak control

Specialized Ground Control

Racing Ralph SnakeSkin Evolution er et velkørende dæk, der gør det god i tørt og semivådt terræn. Dækket er lavet i  Schwalbes velkendte Triple compound, der gør at dækket har masser og kilometer, og stadig står rigtig godt fast. Specialized Fast Trak er lavet til tørt og semi-vådt føre. De er hurtige og ruller godt, men er samtidig beskyttet i siderne. Det gør dem ideelle til kørsel i udlandet, hvor der kan være klipper og lignende, som ellers ville skære dækket. Specialized Ground Control er designet til at kunne klare alle forhold. Det er ikke ligeså hurtigt som Renegade eller Fast Trak, men det er mere driftsikkert og punkteringsbeskyttet. Ideelt, hvis du er usikker på hvilket underlag der måtte være på MTB-ferien. 
Køb Ice Rotor her Køb Ice Rotor her Køb Ice Rotor her 

Gearing


Kassette til din MTB
Du kan overveje en 36- eller sågar en 42-tands kassette til de skrappe opkørsler.

Mange mountainbikes er født med en ganske lav gearing, så i de fleste tilfælde behøver du ikke bekymre dig om at lave justeringer der. Det er dog muligt, at sætte en kassette med flere tænder på, hvis du ønsker det. Bagskifteren på mountainbikes er nemlig med det der hedder en lang arm og derfor kan der gå 36- eller måske endda 42-tands kassetter på. Er du fingernem og god til at skrue på cyklen, er det noget du selv kan skifte, men vi hjælper selvfølgelig også hellere end gerne med vejledning og justeringer, hvis du kigger ind.
Læs hele rejseguiden her