Sådan vælger du den rigtige cykel

 

Sådan vælger du den rigtige cykel

 

Tips til hvad du skal være opmærksom på ved køb af ny cykel eller opgradering af din gamle - det er nemlig ikke nok at kigge på bagskifteren og konstatere udfra om det er en XT eller Ultegra om det er en god cykel. At berige cyklen med fine komponenter dér hvor du kigger, er et trick cykelproducenterne længe har benyttet sig af

 

 

Hvad er vigtigst på en cykel - i prioriteret rækkefølge?

 

 

Det kan være en jungle at finde rundt i begreber, cykeltyper, gearkomponenter osv. Var det lige Shimano Ultegra eller 105 jeg fik anbefalet af min ven, og hvorfor siger de noget andet i butikken?

 

Herunder får du en prioriteret liste over de komponenter vi i WeBike synes der er de vigtigeste at have fokus på når du køber ny cykel eller vil opgradere.

 

 

1. Stel
2. Forgaffel
3. Dæk
4. Bremser
5. Hjul
6. Sadel
7. Gear
8. Styr og frempind

 

Rigtig cykel vælg

  

Rigtig cykel vælg

1. Stellet

 

Stellet er den absolut vigtige komponent. Stellet er grundlaget for hele cyklen og det dikterer hvordan cyklen kører og føles. En cykel kører aldrig bedre end dens stel/ramme uanset hvor gode dele den har.

 

Tip!

 

Gå efter et stel med en geometri der virker for dig, prøv forskellige cykler i butikken for at danne dig et overblik.

De fleste producenter producerer et "billigt" og et dyrt stel (det gælder både ved carbon og alu) Det dyere stel er ofte lettere, og har mere komfort. Spørg os hvis du er tvivl. 

 

 

Rigtig cykel vælg

 

2. Forgaflen

 

Forgaflen har næsten samme betydning som stellet. Der og jo også en del at stellet. Forgafler er meget forskellig på MTB og en racercykel.


Rigtig cykel vælg

Mountainbike

På MTB'en skal den gerne dæmpe vibrationer og stød bedst muligt. Vil du gerne ud og køre MTB i skoven er det efter min mening en absolut nødvendighed at vælge en forgaffel med rebound. Reboundfunktionen modvirker at forgaflen virker som en kængurustylte. Hvis budgettet er det til vil jeg også anbefalet gå efter en luftforgaffel da den kan justeres til lige netop din vægt og kørestil.

 

Racer/citybike

 

På raceren kan du hente noget komfort ved at vælge en cykel med carbonforgaffel. Carbonmaterialet har en evne til at absorbere stød og vibrationer bedre end alu. Vægten er ofte også lav. 

 

 

Rigtig cykel vælg 

 

3. Dækkene

 

Dæk har enorm betydning for køreegenskaberne og det er her du kan forbedre mest for færrest penge Køb altid de bedste dæk du har råd til. Dæk giver mest køreglæde pr. krone og er en meget vigtig komponent at have for øje.

 

Tip!

 

Gå efter en cykel med et godt dæk, en fornuftig gummiblanding og er du på udkig efter en racer eller MTB spørg efter et såkaldt foldedæk, der som regel er af rigtig god kvalitet.

Trenden hælder for tiden over mod bredere dæk, både på racer og MTB. De bredere dæk giver mere komfort, mere greb og faktisk også lavere rullemodstand, det gælder især på landevejen.

 

 

 

Rigtig cykel vælg

 

4. Bremserne

 

Det siger sig selv, bremserne skal virke. Bremserne er ikke nr. 1 på denne liste fordi de fleste bremser i dag fungerer rigtigt godt. Jeg har dog stadig et par tip.

 

Køb en cykel med Shimano, Sram eller Tektro bremser, det er velkendte producenter og kvaliteten er altid i top. Vigtigst er dog at reservedele og bremseklodser er til at finde hos de fleste cykelhandlere, også i udlandet.

 

På mountainbiken er skivebremsen efterhånden standard - køb ikke en mountainbike du skal bruge i skoven uden skivebremser.

 

På landevejscykelen er det stadig normalen med fælgbremser, men skivebremsen vinder større og større indpas. Fordelen er her, at skivebremsen er nemmere at modulere/styre det kan især være en fordel under lange opbremsninger på nedkørsler i udlandet.

 

 

Rigtig cykel vælg

 

 

5. Hjulene

 

Et bedre hjulsæt kan uden tvivl mærkes. De fleste cykler er udstyret med et godt hjulsæt, men anskaffer man sig et hjulsæt med lidt lavere vægt og kvalitetslejer, holder det ofte længere og ruller bedre.

En lavere roterende vægt giver en cykel der accelerer hurtigere og har en "snappy" følelse.

 

Tip!

 

Vælg hjul der passer til din cykel og din kørestil. Hvis du er en tung rytter eller en rytter der kører din cykel hårdt er lav vægt på komponenter som hjulene ikke altid det bedste valg.

 

 

Rigtig cykel vælg

 

 

6. Sadlen

 

Du skal sidde godt på din nye cykel. Find en cykel med en komfortabel sadel. Eller få monteret en god sadel når du handler cykel. En god sadel skal have en udskæring og støtte på dine siddeknogler, den fås desuden i forskellige bredder.

 

 

 

Rigtig cykel vælg

 

 

7. Gearet

 

Gear er ikke alt! Mange har det som deres top-prioritet, men det er en fejl. I bund og grund skal dine gear bare skifte og det kan de alle sammen. For at være helt ærlig, så er Tiagra og SLX grupperne fra Shimano helt fantastiske til dig der skal ud og have en ny cykel for første gang. Når det er sagt, er det klart at det bidrager til den generelle kvalitetsoplevelse og en god, let ramme fortjener også en stabil, let geargruppe

 

 

Video: 

 

 

Se her i videoen hvor Mikael forklarer at du ikke kun skal kigge på bagskiften. Den er faktisk ikke så stor betydning som gearvælgeren på styret. 

 

 

Rigtig cykel vælg

 

 

8. Styret og frempinden

 

De skal frem for alt fungere og har sidste prioritet når du skal opgradere din cykel. Vi anbefaler carbon styr og sadelpind for større komfort.

På mountainbike er trenden bredere styr, gå derefter efter en mtbstyr på omkring 720mm eller derover - det giver større kontrol.

 

 

 

Vi håber du nu er bedre klædt på til at vælge cykel. Er du fortsat i tvivl er du naturligvis mere end velkommen til at kontakte i butikkerne eller på online telefonen.  Trustpilot