Sådan skaber du mest mulig komfort på din cykel

Komfort til din cykel

 

Sådan skaber du mest mulig komfort på din cykel


Vi kender det allesammen. Der er ubehag eller det gør måske endda lidt ondt et eller flere steder, når du er ude på cyklen. "Det skal trædes væk", tænker du og derfor bliver der sjældent gjort noget ved det. Men hvorfor ikke, når det nu er så nemt at gøre din cykeloplevelse mere komfortabel? Vi giver dig her i vores guide, en prioriteret rækkefølge du kan bruge til at få mere komfortable oplevelser på din cykel. Og husk, at øget komfort også giver mere overskud, så du kan køre længere og stærkere.

 


 

  Komfort til din cykel

1. Sadlen


Når det handler om komfort og cykeloplevelse, er den rigtige sadel alfa og omega. Har du en forkert sadel, kan selv en tur til bageren virke som at køre en nordfransk brostens-pavé. Vi har tidligere haft fokus på at vælge den rigtige sadel og du kan læse vores store gennemgang her:


Komfort til din cykel  

 

Romin Evo Phenom til MTB Myth damesadel
Specialized Romin Evo-sadel Specialized Phenom-sadel til MTB Specialized Myth-sadel til damer

 Klart den sadel vi oplever flest landevejsryttere er tilfredse med. Den er til dig som sidder foroverbøjet, da den giver ekstra god støtte mod halebenet

Denne flade sadel giver god mulighed for at fordele trykket på siddeknoglerne. Kort snude specielt til MTB, så du nemmere kan komme af og på sadlen 

Nyeste model fra Specialized med uovertruffen komfort, der passer til mountainbike, landevej eller citybike.  

     
Køb her  Køb her Køb her 

  

 

  Komfort til din cykel
   

2. Sko


Dine ben og fødder er dem der leverer det meste af arbejdet, når du er afsted på cyklen. Derfor er det også vigtigt, at du har et par rigtig gode cykelsko, der giver dine fødder og knæ den nødvendige støtte. Et par gode cykelsko giver støtte i svangen, hvilket hjælper dig med at sprede dine tæer, når de er i skoen. På den måde undgår du “sovende tæer" og smerte i dine fødder. Derudover kan et par gode sko være med til at “vinkle” dine ben, så du på den måde træder mest lige og derfor skåner dine knæ. Du kan læse mere i vores sko-guide her:


Komfort til din cykel 

 

 

MTB Landevej Pendler
Komfort til din cykel  Komfort til din cykel  Komfort til din cykel 

MTB-sko har små klamper og det giver en mindre trædeflade. Skoene har knopper på siderne, hvilket gør dig i stand til at gå i mudder. Derudover gør de skoen mere komfortabel, ligesom de også er med til at beskytte klamperne fra at blive beskadiget af underlaget.

Klamperne på landevejssko er store og brede, hvilket giver en større trædeflade. Det gør cykelturen mere komfortabel, ligesom det også minimerer dit energitab.

En pendlersko er det optimale miks af almindelige sko og cykelsko. Fordi det er en kliksko, er den bedre egnet til cykelturen, hvis du har lidt længere på arbejde. Klampen under skoen sikrer dig nemlig et rundt og stabilt tråd.  Pendlersko har samtidig en blødere sål end almindelige cykelsko, så du behøver ikke skifte, når der skal købes ind eller hentes børn på vej hjem fra arbejde. Dét er komfort der er til at forstå.

Komfort til din cykel Komfort til din cykel Komfort til din cykel

 

 

 

Komfort til din cykel  

3. Bukser


Oplever du irriteret og øm hud, er det sandsynligvis dine cykelbukser, der er problemet. Cykelbuksernes vigtigste funktion er - ud over at sørge for du er påklædt - at sidde tættest muligt og derved skabe mindst mulig friktion mod huden.

Cykelbukser med pude er et must, da puden ganske simpelt gør, at du får mindre ondt i bagen. Det bedste værktøj til at opnå mindst mulig friktion, er seler. Selerne er med til at holde dine cykelbukser i den mest optimale position og holder derfor også puden på plads.

Det her er ikke verdens bedste råd i så mange andre situationer, men når det handler om at køre i cykelbukser, skal du droppe at have underbukser på. Ellers gør puden i bukserne mindre gavn og risikoen for friktion, og derfor siddesår, er meget større. Brug derudover også buksefedt til længere ture. Fedtet er antibakterielt og får desuden puden i dine cykelbukser til at sidde bedre.

Udvalget af cykelbukser er i dag så stort, at det kan være svært at vælge. Én ting er dog sikkert: Pris og kvalitet går hånd i hånd. Derfor er det heller ikke her du skal spare, hvis du ønsker den bedste og mest komfortable oplevelse.


Vores gode råd til dig, når du skal vælge cykelbukser: 

 

  • Dine cykelbukser skal være med pude.

  • Dine cykelbukser skal have seler. 

  • Drop underbukserne.

  • Brug buksefedt til længere ture. 

  • Det er ikke ved køb af bukser, du skal spare.Komfort til din cykel

    Komfort til din cykel

4. Dæk


Dækkene er cyklens kontakt med underlaget og derfor er det selvfølgelig også nemt at prioritere dem, når du vil have den mest komfortable oplevelse. Det er i virkeligheden meget enkelt, når talen falder på dæk og komfort: Jo større dæk, jo mere komfortable er de. De er hverken dyrere eller langsommere end smallere dæk, så der er egentligt ingen undskyldning for ikke at gøre turen mere komfortabel på dette område. Du kan læse mere om både landevejs- og MTB-dæk ved at følge de to links. 


Komfort til din cykel  


De fleste MTB- og citybikedæk fås i store størrelser og du kan derfor nemt få et stort dæk til de cykeltyper. Til raceren er det ikke alle dæk, der fås større end den almindelige 23mm. Her er dog et lille udvalg af dæk i 25mm, som passer til langt de fleste racercykler:


 Komfort til din cykel

                                                                                                                                                              


 

Komfort til din cykel    

5. Handsker


Du styrer din cykel med hænderne, bremser med fingrene, ja selv det at få noget at drikke, handler om dine hænder. Derfor er det også vigtigt, at du prioriterer netop dem, når vi snakker en komfortabel og god oplevelse. Mange oplever det der kaldes “sovende fingre”, hvor medianus-nerven, der forbinder hånd og håndled, kommer en smule i klemme og giver ubehag. En cykelhandske med et gel-indlæg kan mindske problemerne og er en både nem og billig løsning, når du skal holde fingrene friske.

 

Komfort til din cykel


Som du kan se på billedet, er det vigtigt at gel-puden er placeret på rette sted. Det hjælper ikke noget at have et par handsker, hvor hele håndfladen er dækket med silikonepuder. Enten skal puden beskytte medianus-nerven nederst ved håndleddet eller også skal en enkelt pude i midten af handsken beskytte dine hænder centralt. 

 

Komfort til din cykel

 

 

 


 

6. Sadelpind


Mange tænker primært på en sadelpind, som noget der sikrer at de sidder i den korrekte højde, men også her kan du mærkbart øge komforten på din cykeltur. En sadelpind i carbon er langt mere vibrationsdæmpende end sin bror i alu og det betyder at den mindsker de stød og gener du oplever, når asfalten eller underlaget er ru eller ujævnt. Det lyder simpelt, men det forbedrer komforten og derfor også din oplevelse. 


Komfort til din cykel

 


 

7. Styret


Ved selve cykelstyret, er det også muligt at gøre turen mere komfortabel. Et cykelstyr i carbon vil være mere vibrationsdæmpende end et ditto i alu. Derfor kan det give sig mere og på den måde mindsker det de vibrationer og stød du får op i hænderne.

Din frempind skal ikke være i carbon. Den skal nemlig være stiv, så du får de bedste styreegenskaber og derved den sikreste og mest komfortable oplevelse. Derfor anbefaler vi en frempind i aluminium.


Komfort til din cykel  

Et lille godt tip i forbindelse med styret på racercyklen, er at skifte dit styrbånd til en type med gel-puder eller indbygget gel i selve båndet. 

 

  

Komfort til din cykel

 Komfort til din cykel

 

 

 

 

Læs hele komfortguiden her