Når du skal vælge ny racercykel

Når du skal vælge ny racercykel

Når du skal vælge ny racercykel


Hvad skal du kigge efter, hvad er vigtigst og hvordan går du fra butikken med den rigtige cykel? Vi starter med det, der oftest fylder mest hos folk og det spørgsmål vi oftest hører i butikken, nemlig:Hvilken størrelse cykel skal jeg have?


Det er klart det vigtigste at få den korrekte størrelse cykel, men det synes vi ikke du skal bekymre dig om i første omgang. Som udgangspunkt findes alle cykler i størrelser, således de passer personer der er mellem 150 cm og 199 cm høje. Så medmindre du kigger efter en brugt cykel eller en tilbudscykel, som ikke er tilgængelig i alle størrelser, er der ingen grund til at gå op i størrelsen til at starte med. Først skal du finde den model du ønsker, dernæst den korrekte størrelse. Størrelser varierer nemlig en del fra mærke til mærke og kan faktisk også gøre det fra model til model. Hvis en person på 184 cm passer en Specialized-cykel i str. 56 cm, skal den samme person have en Cube-cykel i str. 58 cm.

Når vi siger, at du skal vælge den rigtige model, tænker vi især på to ting. Nemlig om du er interesseret i en cykel, der har komfort som udgangspunkt eller om du er på jagt efter en cykel, hvor farten er prioriteret højest. Vi har lavet guides til begge dele og dem kan du finde ved at klikke herunder:


Læs mere om racercykler med komfort


Læs mere om racercykler med fart

 


 • Som udgangspunkt findes alle cykler i størrelser
 • Først skal du finde den korrekte model, derefter den korrekte størrelse


Er du i tvivl, er vores bedste råd, at du søger vejledning hos din cykelhandler. Hos os tilbyder vi gratis udmåling med Bodyscan ved alle cykelkøb. Bodyscan gør os i stand til at finde den helt rigtige størrelse til dig. Du kan læse mere om bodyscan her:


Læs mere

 


Hvordan får jeg mest for pengene?


Først skal vi have på plads, hvad du vil have for pengene? Er det den bedste geargruppe? Eller er det den bedste cykel, forstået på den måde, at det er den cykel der giver dig den bedste køreoplevelse? Vi oplever mange som er meget opsatte på at få det bedste gear på cyklen. Det er sikkert fordi det nemt at sammenligne, lidt ligesom som at sammenligne motor på biler, eller måske fordi mange synes der er større lireeffekt i en finere geargruppe. Men gearene er bare ikke særligt sigende for om du går fra butikken med en cykel der er kvalitet eller ej. Alle producenter kan montere den fineste geargruppe på en samling blikdele eller et dårligt stel. På den måde bliver resultat ikke videre imponerende. Det skal også med, at alle geargrupper på markedet i dag, virker fint. De skifter når de skal og kører godt, mens forskellen ligger i hvor lækkert de føles, hvor hurtig de skifter, hvad de vejer og selvfølgelig hvilke materialer der er brugt. Alt det vender vi tilbage til senere. 
Det vi mener du skal kigge efter, er en cykel der er designet til dine behov og som er sammesat af dele, der supplerer hinanden og derved giver den bedste helhed i forhold til køreegenskaber, holdbarhed, osv.


 • Geargruppen er ikke alt
 • God sammensætning giver gode køregenskaber
 • Vælg en cykel som er designet til dine behov

 

 


Hvad skal jeg kigge efter på cyklen?


Hvad skal jeg kigge efter på cyklen?


Du skal sikre dig at de elementer som har størst betydning for cyklens egenskaber er prioriteret og er af bedst mulig kvalitet. På den måde får du ganske simpelt den bedste cykel. Vores holdning er klar: stellet er det vigtigste, derefter dæk, hjul, osv. Du kan læse hele vores prioriterede rækkefølge herunder:

 

 1. Stel og gaffel 
 2. Dæk 
 3. Hjul
 4. Sadel
 5. Bremser
 6. Gear 
 7. Styr/frempind1. Stel og gaffel


En cykel kører aldrig bedre end dens stel/ramme, uanset hvor gode dele den har. Prioriter derfor altid kvaliteten på stellet højest - det får du mest ud af i det lange løb. Det kan dog være svært at gennemskue, hvilken kvalitet stellet egentlig er. Og skal du vælge carbon eller aluminium? Vores bedste råd: prøv cyklen og mærk hvordan den kører.

Du kan læse mere om stel lige her:

 

Læs mere

 


2. Dæk


Dæk har en enorm betydning for køreegenskaberne og det er her, du kan forbedre mest for færrest penge. Forskellen mellem de billigste og bedste dæk kan være få hundrede kroner og kan give forbedringer, som vil koste flere tusind kroner at opnå ved at forbedre eksempelvis dit hjulsæt.
Du opnår også meget ved at bruge blødere slanger. Mange producenter sætte billige, tunge dæk på cyklerne, men det er heldigvis ret nemt at skifte til bedre efter køb. Hvordan kan du vide hvor gode dækkene er?

Læs vores guide til cykeldæk:


Læs mere3. Hjul


Bedre hjul kan altid mærkes. Det hænger sammen med, at hjul roterer og roterende vægt føles med det samme. Hjulene er også din kontakt til vejen og derfor skal de være stive og stabile. Du skal måske også forholde dig til om du mest af alt har brug for et par stabile træningshjul eller et sæt lette hjul til konkurrence. Nu til dags sidder der ofte fine træningshjul på cykler og da en opgradering af hjul kan være en ret bekostelig affære, er det måske ikke her du skal starte. Derfor: Spørg altid til kvaliteten og vælg et hjulsæt som passer til dine behov.4. Sadel


Sidder du ikke godt, dur cyklen ikke - for hvem gider cykle, hvis det gør ondt i bagen? Det er efter vores mening sjældent, at der sidder en tilfredstillende sadel på en ny cykel - måske med udtagelse at Specialized, som prioriterer sadlen højt - det betyder ikke, at du ikke skal prøve den medfølgende sadel. Har du ikke en god fornemmelse med den, kan du altid udskifte den efterfølgende. Hos os tilbyder vi altid at du kan prøve en sadel i 14 dage og ombytte til 85% af prisen, hvis du er ikke er glad for den.

Læs mere om korrekt sadel valg her:


Læs mere5. Bremser


Med bedre bremser tør du mere. Hvis du føler, du kan standse hurtigt, tør du have mere fart på - f.eks. hen imod et sving. Du føler dig mere sikker, tør køre hurtigere og det gør jo tingene noget sjovere, synes vi. Om bremserne er gode eller ej er faktisk nemt at afgøre: prøv cyklen og mærk selv.6. Gear


Gear er som sagt ikke alt! Mange har det som deres topprioritet, men det er en fejl, hvis du spørger os. I bund og grund skal dine gear "bare" skifte og det kan de allesammen. Når det er sagt, er det klart, at det bidrager til den generelle kvalitetsoplevelse og en god, let ramme fortjener også en stabil og let geargruppe. Hvilken gruppe er den rette for mig og hvad er forskellen? Læs mere her:


Læs mere7. Styr/frempind


De skal frem for alt fungere og har lavest prioritet, når du skal enten opgradere din nuværende cykel eller købe en. Vi anbefaler carbonstyr og sadelpind for større komfort, mens frempinden skal være så stiv som muligt og derfor ikke bør være af ren carbon. En frempind i carbon er som regel tung og mindre holdbar, derfor er langt de fleste “carbon”frempinde lavet i aluminium og beklædt med carbon, så de ligner en carbonfrempind, men kommer uden ulemperne.