Hyggerul og hindbærsnitteræs er også for piger

Meld dig ind i en cykelklub  

Hyggerul og hindbærsnitteræs er også for pigerFor 46-årige Anne Fisker er det fællesskabet på tværs af køn og alder, der gør medlemsskabet af motionsklubben CK Aarhus til noget ganske særligt. Hun cykler året rundt - selvfølgelig for motionens skyld - men mest for at hygge sig og have det sjovt.Som for så mange andre var det en løbeskade, der inspirerede Anne Fisker til at cykle mere end daglige tur til og fra arbejde. Den manglende løbetræning begyndte så småt at påvirke vægten, og da hendes mand, der er mangeårig cykelentusiast og formand for den lokale cykelklub, gentagne gange forsøgte at ‘lokke’ hende med, gav hun til sidst efter for presset.


“Jeg tænkte, at når jeg nu i forvejen var vant til at cykle hver dag, så kunne jeg vel også finde ud af at sidde på sådan en racer”, fortæller Anne.


Der gik således heller ikke lang tid, fra Anne havde indvilget i at prøve kræfter med cykelsporten, til hendes mand havde samlet en landevejscykel til hende, og hun var på vej til sin første træning med cykelklubbens begynderhold, det såkaldte ’Akademi’.  

 

  

Fra nybegynder til træner på to sæsoner


På Akademiet startede Anne blidt op med andre nybegyndere, og med den ugentlige træning lærte de hurtigt at ligge på hjul, give tegn og ligge i gruppen. Turene blev længere og længere, og to måneder senere gennemførte samtlige 12 deltagere på holdet motionsløbet ‘Aarhus Rundt’.

 

“Det var en kæmpe sejr og en stor succes at køre de 123 km. Det havde jeg slet ikke forestillet mig, at jeg ville kunne, da jeg startede kun to måneder tidligere”, siger Anne. 

 

Det er nu tre år siden, at Anne satte sig på en racercykel første gang, og lige rundt om hjørnet venter hendes fjerde sæson. En sæson, der både byder på cykelrejser til Alsace og Toscana, fuld deltagelse i ‘Jyllandsløbet’ og ikke mindst hendes andet år som træner på ‘Akademiet’ hvor hun selv startede.


 

Anne på sin cykel

Annes værste cykeloplevelse:


Jeg er typen, der nemt bliver overmodig, så da jeg havde cyklet med ‘Akademiet’ i et par uger, fik jeg lyst til at prøve kræfter med en længere søndagstur. Jeg troppede op ved lågen sammen de mere erfarne ryttere og startede selvfølgelig med at vælte, fordi jeg ikke fik klikket ud af pedalerne. Jeg kom dog op igen, kom afsted med de andre og kørte derudaf. Men det var koldt, og det blæste, og jeg fået alt for lidt tøj på. Havde jeg taget den tur alene, så tror jeg nok, at det var døet hurtigt ud!

Annes bedste cykeloplevelse:


Jeg har været på nogle ture sammen med min mand i Toscana-området, hvor jeg det første år troede, at jeg ville falde om og dø. Men jeg tog alligevel med igen året efter, og der kunne jeg  virkelig mærke, hvor meget jeg var blevet bedre - og teknisk. Vi skal derned igen til Påske, og jeg er virkelig spændt på at se, hvor meget bedre jeg er blevet siden sidste år.

Anne på sin cykelKlubben på tur til Kalø

 

Hyggemotion og hindbærsnitteræs


Selvom Annes sæsonplaner for mange kunne lyde som et seriøst træningprogram, beskriver Anne sig selv som en ‘hyggemotionist’, der elsker at dyrke en motionsform, hvor det er muligt at snakke mens hun motionerer. Og hvor det at køre efter hindbærsnitter er en sportsdisciplin i sig selv.

 

“Jeg cykler først og fremmest for at have det sjovt. Jeg har et forholdsvist siddestillende arbejde, så cyklingen er med til at give mig den nødvendige ligevægt og gode energi, som jeg skal bruge for at kunne yde det bedste i mit arbejds- og familieliv”, siger hun. 

 

Også fællesskabet på tværs af køn, alder og niveau fremhæver Anne, som det helt unikke ved medlemskabet i klubben. Særligt træningslejrene hvor alle klubbens medlemmer; motionister, bane-kørere, elite-ryttere, crossere samt børn og unge samles, er noget Anne ser frem til.

 

“Det er alle mulige mennesker med. Og selvfølgelig laver vi forskellige ting afhængigt af, hvilket niveau vi er på, men vi har alligevel et fællesskab”, fortæller Anne.

 

 


Cykelsport en en holdsport


Havde Anne ikke været medlem af en klub, er hun overbevist om, at interessen for cykelsporten hurtigt var forsvundet igen. Og hun kan slet ikke kan forestille sig, at man kan starte op som nybegynder uden at være medlem af en klub:

 

“Cykelsporten er bare en holdsport. Når man er ude på de længere ture, og man er langt hjemmefra, er man dybt afhængige af hinanden. Særligt når man trænger til at kunne spare lidt på kræfterne og ligge i læ”, griner hun og tilføjer:

 

“Det er fællesskabet og dét, at man hjælper hinanden igennem, der gør det rigtig sjovt. Hvis der er én, der kører langsommere end resten, og man er nødt til at køre ned og hente ham, så regnes det bare som ekstra træning for den, der har de bedste ben netop dag den. På den måde får alle noget med hjem."

 

 

Anne Fisker og hendes mand, Johnny Franck, der er formand for CK Aarhus

Her er plads til alle


Om det at være kvinde i en sport, der ind til videre må primært må betegnes som en mandesport fortæller Anne, at hun i den grad oplever, at der er plads til alle. 

 

“Jeg møder slet ikke de fordomme, som mange kvinder frygter. Selvfølgelig snakker mændene mere om tandhjul og andre dingenoter, end jeg nogensinde kommer til, men det skal de jo have lov til”, fortæller hun.

 

Heldigvis får stadigt flere kvinder smag for den tohjulede sport, hvilket Anne også har bemærket på deltagerlisten til det kommende ‘Akademihold’, der starter op efter påske:

 

“Der er allerede 4-5 kvinder tilmeldt i år, og det kunne være så fedt, hvis der kom endnu flere til.”


Opfordringen fra Anne er hermed givet videre. 


Har du, mand som kvinde, fået lyst til at melde dig ind i en klub? Se en liste over danske motionsklubber her


Tilbage til oversigten