Cykeltøj - Gode råd til vinter beklædning MTB 

 

Beklædning til MTB vinter 

 

Cykeltøj - Gode råd til vinter beklædning MTB 

 

Når det er piv koldt og vinden hyler i træerne, så kræver det korrekt beklædning af cykeltøj for at holde varmen. Heldigvis er det som regel lidt varmere i skoven end på landevejen fordi træerne yder læ for vinden. Har du den rette isolering vil oplevelsen blive en helt anden. Det er også svært at holde gang i cyklen, hvis man først er blevet nedkølet. 

Vi anbefaler, at du klæder dig på efter lag-på-lag metoden. Det giver den bedste og mest fleksible isolering. Så du kan koncentrerer dig om at lægge kræfterne i pedalerne

 

Guide til lag på lagIntroduktion til lag på lag MTB vinter

 

Lag-på-lag er en effektiv måde at anvende beklædning på, når temperaturen falder og du har brug at beskytte dig mod elementerne, når du skal en tur i skoven på din MTB. Lag-på-lag er kendetegnet ved, at man ifører sig flere forskellige stykker tøj ovenpåhinanden. Det giver mulighed for at bruge meget specifikke stykker tøj, med funktioner designet til at fungere som netop dette lag.

 

Der kan principielt være et stort antal lag, hvis det er rigtigt koldt, men i cykling foreslår vi et 3-lags system. Vi gennemgår de forskellige lag og kommer med forslag til beklædning, der fungerer effektivt.

 

Lagene består af:

 

 • Lag 1 / inderlag / base layer
 • Lag 2/ mellemlag / mid layer
 • Lag 3/ yderlag / shell layer
 
 

 

 

Lag 1: (Inderlag)MTB cykeltøj inderlag

 

Dette lags primære funktion er at holde kroppen/huden tør. Tøjet skal derfor fjerne sveden effektivt, og lade den passere til de overliggende lag. Det giver en behagelig følelse, og sikrer at fugten på kroppen ikke får lov til at køle kroppen uhensigtsmæssigt ned. 

 

Trøjen kan både være med korte og lange ærmer, det er helt op til temperaturen. Et godt inderlag er derfor også defineret som en effektiv, tætsiddende svedtrøje med specifikke tekstiler i forskellige områder. 

 

Gode råd: 

 

 • Hav altid svedundertøj på inderst - Det leder fugten væk fra kroppen
 • Brug aldrig bomuldstøj når du cykler  - Det suger fugt, så du bliver kold
 • Undertøj fås til forkellige temperaturer - Vælg det rette
 

Se undertrøjer til koldt vejr - Klik her

 


 

Lag 2: (Mellemlaget)MTB cykeltøj mellemlag

 

Mellemlaget bruges til at tilføre ekstra isolering i det kolde vejr. Luften mellem inder- og mellemlaget virker isolerende og det er derfor altid at foretrække at have to tynde lag (1. og 2.) i stedet for ét tykt. Jo større kontakt, desto bedre fugt-transport.

 

Mellemlaget kan også fungere som yderlag i tilfælde af, at varmen stiger ved omslag i vejret/temperaturen, eller overgang fra blæsende områder til mere beskyttede. Mellemlaget skal derfor være en relativt tætsiddende trøje eller jakke, der kan have selvstændig funktion ved skift i vejret.

 

Gode råd

 

 • Brug et mellemlag når det er rigtig koldt eller sammen med en forårs-jakke
 • Mellemlag kan også bruges yderst på en kølig sommerdag

 

Se cykeltrøjer som kan bruge til mellemlag - Klik her

 


 

Lag 3: (Yderlaget)
MTB cyklejakke - Yderlag

 

Det yderste lag skal beskytte de øvrige lag og kroppen mod både vand og vind. Det betyder at tøjet - eller jakken, som det ret beset er - skal være vind- og/eller vandtæt eller i hvert fald afvisende. Dit yderlag skal derfor vælges alt efter hvilke vejrforhold du ønsker at køre i. Det er vigtigt at notere, at varme og vindtæthed er MEGET mere væsentlige end vandtæthed. Du sveder meget på cyklen og åndbarhed er derfor en vigtig faktor, også om vinteren, hvor det er let at blive både for varm og for kold når intensiteten ændres.

 

En god jakke til yderlaget er derfor varm og i stand til at lade fugten passere fra indersiden - uden at vinden slipper igennem. Den er formentlig vandafvisende, men skal suppleres med en regnjakke i decideret regnvejr.

 

Gode råd: 

 

 • Pas på med at tage en for varm og tæt jakke på. Du skal kunne ånde.
 • Overside af arme og bryst er de vigtigste steder at holde vindtætte.

 

Se alle vinterjakker - yderlag - Klik her

 

Hvis du vil læse mere om lag på lag - Klik her

 


 

Vinterbukser til MTBMTB cykelbukser til vinter

 

Vinterbukserne skal holde musklerne og knæene varme når temperaturen falder.  Når du skal vælge dine lange vinterbukser, er det vigtigt at være ærlig overfor dig selv. De lange tights fås i versioner med og uden vindstopper. Hvis du ønsker den varmeste, bedst mulige beskyttelse, tager du naturligvis et par med vindbeskyttelse. Men det koster også lidt på åndbarhed og smidighed. Så er du mere til at køre når temperaturerne er over 5 grader, og det er tørt, er et par uden vindstopper måske mere dig. 

 

Gode råd: 

 

 • Hold knæ og lår varme.
 • Lange bukser fås med vindtæt front til når det er mest koldt.
 • Brug evt. dine gode korte bukser under et par lange, uden pude.  

 

Lange cykelbukser uden pude:

 

Du kan vælge en løsning uden pude og i stedet bruge dine egne, gode korte bukser under. Det sikrer på den ene side, at du får optimal pasform i det sarte bukseområde og du får samtidigt ekstra beskyttelse mod vejret fra det ekstra lag. 

 

Se vinterbukser UDEN pude - Klik her

 

Lange cykelbukser med pude:

 

Det kan også være, at du er mere til den ekelte løsning, med et par bukser med pude. De sidder ikke helt så stramt på kroppen, hvilket også kan være behageligt nok 

 

Se vinterbukser MED pude - Klik her

 


 

Vandtætte bukserMTB cykelbukser til vinter

 

Mange trækker et par loose fit korte bukser udover, som er vandtætte. Så undgår du at få en masse vand op på bagen, og at puden suger alt dette vand.

 

Se korte vandtætte bukser - Klik her

 

 

 

 

 

 

Find det rette tilbehør til når du køre på MTBom vinteren