3 motionsløb til dig og din MTB

3 motionsløb til dig og din MTB


3 motionsløb til dig og din MTB


Trænger du og din mountainbike til at prøve andet end de lokale spor? Så giver vi her tre gode forslag til spændende og udfordrende MTB-løb. Der er noget til både de fartglade og dem der foretrækker lange, seje træk. Og selvom beskrivelserne måske lyder ekstreme i nogle omgange, må du ikke lade dig skræmme: Alle tre er motionsløb og alle tre kan overvindes.

 


 

Megavalanche


  Megavalanche
  Megavalanche er fart, sjov og masser af ryttere

Megavalanche på Alpe d’Huez, har du måske hørt om før, da det er et relativt kendt mountainbikeløb. Løbet kombinerer downhill- og enduro-disciplinerne på sin helt egen måde og har derfor sin helt egen charme. Ruten strækker sig over godt 30km og byder på næsten alle former for terræn. Sne, goldt månelandskab og smuk skov, er noget af det de over 2000 ryttere skal være klar til at tackle i løbet, der oftest tager over en time for gennemsnitsdeltageren. Det lyder måske ikke af meget, men med nedkørsler der samlet fragter rytterne over 2500 højdemeter ned, kan nogen nok forestille sig, hvor stærkt det går flere steder. Alene når starten netop er gået, når flere af de bedste ryttere hastigheder på over 70km/t. Hvis de altså ikke er røget på ryggen eller bagdelen og kurer de første 5 minutter i sneen, med cyklen hævet over sig.

Mega, som løbet også bare kaldes, adskiller sig fra normale enduro- og downhill-løb på flere måder. Enduro og downhill minder om hinanden, men er alligevel ikke helt det samme. I begge discipliner starter deltagerne en ad gangen og der tages kun tid på nedkørslerne, mens opkørslerne altså ikke tæller med i det samlede resultat. De adskiller sig dog på den måde, at enduro er hurtigere og knap så tekniske nedkørsler, hvor downhill kræver lidt mere teknik, når det går nedad. I Megavalanches tilfælde, er det hele blandet en smule sammen: Der er hurtige enduro-passager, mere tekniske downhill-stykker, der køres ikke på tid, men derimod handler det om at komme først over stregen og måske vigtigst af alt: deltagerne starter samlet og ikke en ad gangen.  

På trods af høje hastigheder og barskt terræn, er Megavalanche enormt populært og omtales oftest som noget alle MTB-entusiaster skal prøve mindst én gang. Vi er enige og kan derfor varmdt anbefale Mega, især hvis du har lyst til at prøve noget andet end de hjemlige XC- og marathon-løb. Landskabet er som nævnt fantastisk, du starter på en gletsjer, skal forcere klipper og sten, kommer gennem Alpe d'Huez-by og rammer til slut lange single tracks i tæt skov. Det giver selvfølgelig udfordringer på udstyrssiden, men det er jo også lækkert med en undskyldning for at opgradere udstyret, ikke?

Løbet er åbent for alle, men man skal gennem kvalifikation, for at afgøre startplacering i det store felt.


Fakta om løbet


Pris:

Hjemmeside: http://www.ucc-sportevent.com/en/

Hvornår: 6-12 juli i 2015. Det er fortsat muligt at tilmelde sig.

Distance og højdemeter: 30km og 2500 højdemeter (NB. der er tale om nedkørsel)

Genre: En kombination af enduro og downhill.

Sværhedsgrad: Den hidsige nedkørsel og det tekniske terræn gør, at du skal have styr på både dig selv og din MTB. Derfor er Mega ikke for nybegyndere.

 


 

Roc d’Azur


Roc d'Azur  
Roc d'Azur tilbyder løb der passer til alle niveauer og det i smukke omgivelser  

Roc d’Azur er verdens største mountainbike-event og afholdes hvert år i Sydfrankrig. Det er en del af den verdensberømte Roc Series, der også afholder løb i Argentina, Ardennerne i Belgien og Alperne i Frankrig.

Løbsserien strækker sig over fem dage og samler både deltagere, tilskuere og producenter af cykler, cykeltøj, etc. Ja faktisk trækker løbsserien 20.000 deltagere og omkring 150.000 tilskuere og besøgende, så der er god mulighed for at opleve kombinationen af gode løb og mindst ligeså god stemning. Som deltagerantallet også antyder, er der plads til alle, når Roc d’Azur løber af staben. Selvom du måtte se dig selv som nybegynder på MTB, kan du med sikkerhed finde en dag og et løb der passer til dig. Der er løb til børn og unge, løb hvor man kører to eller tre sammen og flere af løbene er også kønsopdelt. Hovedløbene er dog det såkaldte Roc Marathon på 83km, hvor deltagerne også skal kunne klare godt 2300 højdemeter, og selve Roc d’Azur-løbet på 56km og ca. 1400 højdemeter. Det er muligt at tilmelde sig alle de forskellige løb enkeltvis eller som større pakker, men dog kun muligt at køre ét løb pr. dag. Tiden kan derudover bruges på det store mountainbikemarked, hvor der er både aktiviteter og underholdning det meste af dagen, mens løbene står på. Det koster ingenting at deltage i den del af Roc d’Azur-herlighederne.

Eventen afholdes i år fra 7-11 oktober og det var ved artiklens tilblivelse, fortsat muligt at tilmelde sig.


Fakta om løbet


Pris: Prisen varierer alt efter hvilke løb du har lyst til at køre.

Hjemmeside: http://www.rocazur.com/us/

Hvornår: 7-11 oktober i 2015. Det er fortsat muligt at tilmelde sig.

Distance og højdemeter: Distancen og højdemetrene varierer i de forskellige løb. Roc Marathon er den skrappeste med sine 83km og 2300 højdemeter.

Genre: Til Roc d'Azur finder du flere af de kendte MTB-discipliner, blandt andet Marathon og XC.

Sværhedsgrad: Sværhedsgraden varierer selvfølgelig også, men Roc d'Azur tilbyder løb til alle.

 


 

Cape Epic


  Cape Epic
  Cape Epic er både smukt og ekstremt. 

Hvis Megavalanche er et af de allerbedst kendte mountainbikeløb og Roc d’Azur er den største mountainbikeevent, må Cape Epic være det mest prestigiøse og måske endda også det mest ekstreme løb. Løbet er, som det eneste MTB-løb i verden, kategoriseret i “hors categorie” af den internationale cykelunion, UCI. Hors categorie betyder frit oversat “udenfor kategori” og du kender måske betegnelsen fra de skrappeste bjerge i Tour de France.

Løbet afholdes i Sydafrika og dækkede i år godt 800km med - og hold nu fast - 15.000 højdemeter i alt. Løbet skifter rute hvert år, men man kan regne med en samlet distance på mellem 7- og 800km og at der altid er en prolog efterfulgt af syv etaper. 

At løbet er klassificeret af UCI, betyder så også at den meget ofte er et af de vigtigste punkter i de professionelles kalendre. Men det er vigtigt at understrege, at alle kan deltage, forudsat de er fyldt eller fylder 19 år i året de stiller op og kan aflevere attest på et bestået lægetjek, til arrangørerne. På den måde kan de koordinere løbet bedst muligt. Med så skrappe distancer og 15.000 højdemeter er det selvfølgelig også en rigtig god idé at være i mere end bare nogenlunde form.

Løbet køres i tomandshold, der inddeles efter fem kategorier, hvor de første tre vist giver sig selv: Mænd, kvinder og mix. Derudover er der “Masters”- og “Grand Masters”-kategorierne. I førstnævnte skal begge holdmedlemmer være fyldt eller fylde 40 år i deltagelsesåret, hvor det i Grand Master-kategorien drejer sig om deltagere på 50 år eller ældre.

Det hele lyder måske både uoverskueligt og lidt ekstremt, men løbet er “full-service”, hvilket kort fortalt betyder, at du bare skal stå for at træde din cykel. Der er morgen- og aftensmad, fri afbenyttelse af alverdens energiprodukter, din bagage fragtes mellem de forskellige startbyer, der er personale til cykel- og tøjvask, når du kommer i mål, ligesom du hver aften sover i dit eget enmandstelt.

Løbet er som nævnt afviklet i år, mere præcist i midten af marts, men tilmeldingen til 2016-udgaven er allerede i gang, så hvis du vil prøve kræfter med Cape Epic, skal du ud af starthullerne allerede nu.


Fakta om løbet


Pris: 59.600 sydafrikanske Rand, ca. 34.000kr for tilmelding af et tomandshold.

Hjemmeside: https://www.cape-epic.com

Hvornår: 13-20 marts i 2016. Tilmeldingen er allerede åben.

Distance og højdemeter: Distancen lander et sted mellem 7- og 800km og byder på 15.000 højdemeter.

Genre: Marathon.

Sværhedsgrad: Med en så voldsom distance, antal højdemeter og terrænet i Sydafrika in mente, er det her kun for de rigtig skrappe mountainbikeryttere.

 

Læs hele rejseguiden her